Når du skal på rejse, er spørgsmålet om penge selvfølgelig helt centralt. Hvad skal du tage med på rejsen? Kreditkort? Hvilke slags kort? Skal du tage kontanter med, altså veksle til den fremmede valuta i banken hjemme i Danmark, inden du tager af sted? Måske du i banken i Danmark skal veksle til en anden valuta som for eksempel amerikanske dollars, som du så kan veksle til den lokale valuta på din rejsedestination? Lån penge i din bank, er også en mulighed. Det bedste du kan gøre er undersøge de forskellige muligheder din bank kan tilbyde dig.
Svarene på disse spørgsmål afhænger helt af, hvor i verden du skal rejse hen. Der er stor forskel på at tage til Sverige og på at rejse til Borneo, også hvad valuta angår. Når du rejser inden for EU – og det er nok her, de fleste danskere vælger at rejse til i disse tider – så er det bedst at tage dit kreditkort med dig og så hæve kontanter i euro på din feriedestination.
Det billigste mest sikre
Hvis du for eksempel skal 2 uger til Spanien, er det ikke nogen god ide at tage måske 1.500 euro med i kontanter fra Danmark. For det første tager banken i Danmark gebyr for at sælge dig euro. For det andet risikerer du, at pengene bliver hugget af en tyv, eller at du selv kvajer dig og taber pengene, og så videre.
Når du er i Spanien, eller et andet EU-land, hvor de bruger euro, hæver du ind imellem et beløb, så det passer med dit forbrug. Vær opmærksom på, at din bank sandsynligvis tager gebyr, hver gang du hæver. Lad derfor være med at hæve 10-20 euro ad gangen, så du skal hæve flere gange hver dag. Det bliver alt for dyrt og besværligt. Hæv for eksempel 250 euro et par gange om ugen, alt efter dit forbrug.
Når du hæver i en automat, bliver du spurgt, om du vil have den lokale bank til at veksle euro til danske kroner, så det er dette beløb, der bliver trukket fra din konto, eller om du vil lade din bank hjemme i Danmark veksle. Det er bedst at lade din bank hjemme i Danmark veksle. Det er billigst.
Når du står ved hæveautomaten og skal vælge den lokale banks kurs eller din banks kurs hjemme i Danmark, er det en mulighed at have en app på din mobiltelefon, med en valutaomregner. Med denne app kan du tjekke dagskursen og sammenligne med kursen på hæveautomatens skærm. En god kontrol.
En anden ting i forhold til at hæve kontanter i automater i udlandet er, at der er en begrænsning på dit hævekort. Der er en grænse for, hvor meget du kan hæve i kontanter i udlandet. Grænsen afhænger både af, hvilken type kort du har, og af din banks egne regler. Ved kortere ferieophold på en uge eller to er det normalt ikke noget problem, med mindre du giver dig til at købe helt vildt ind af kostbar kunst.
Foruden hævning af kontanter i automater er det en god ide at bruge kortet til direkte betaling, når der er mulighed for det. Også her tager din bank et gebyr, men det er normalt ikke højere, snarere lavere, end for at hæve kontanter. Ved billeje er det obligatorisk at betale med kort, tit også på hoteller.